Rövid története

Az alapítvány elsődleges feladata volt, hogy az iskola lehetséges tanulóinak szállást és étkezést biztosítson. 1990-ben a frissen alakult alapítvány igyekezet a feladatnak megfelelnie és több éven át törekedet arra, hogy ezt a felvállalt feladatot megoldja. Igyekezete ellenére a bentlakás működtetése csődöt mondott.

A legújabb próbálkozás a 2014-2015-ös tanévhez kötődik. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatása által újabb lehetőség adódott a bentlakás működtetésére. A tanév 5 bentlakódiákkal kezdődött. A családok határozatlan fellépése és a diákok érdektelensége miatt a bentlakási élet az első félév után megszűnt, mert két diák tejesen feladta tanulmányait, egy diák speciális családi problémák miatt vissza vonult a bentlakásból, és a hátramaradt két diák nem tudta fedezni a bentlakási költségeket. E számos kudarc ellenére az alapítvány készen áll fogadni a Zajzoni Rab István Középiskolában tanulni vágyó diákokat, kényelmes, otthonos, frissen felújított épületében.

Az épületben 4 szóba működik, mindegyik saját fürdővel. Az épület befogadó képessége, 39 fő, de ez a szám csökken, ha bentlakásként működik, azért, hogy szellős megélhetést biztosítson a diákok számára. Az épületben tanuló szóba, konyha, mosókonyha és pedagógus szóba működik. Az épület mellett található tágas udvar lehetőséget biztosít számos szabadtéri aktivitásra. Az épület határozott hátránya, az elhelyezkedése. Sajnos az iskola épületétől távol esik, ami egy 45 perces gyaloglást vagy a helyi autóbusz járat igénybevételét jelenti.