Hagyományőrzés a Barcaságon - Borica tánc

Karácsony és Szilveszter között nem szabad kihagyni a Háromfaluban (Pürkerec, Tatrang, Zajzon) ismét reneszánszát élő hagyományt a Boricát. Idén, 2017. december 25-én Pürkerecen, 26-án Zajzonban, 27-én Tatrangon járják a boricások ezt az ősi hétfalusi csángó férfikörtáncot. Ízelitőnek egy rövid leírás a frissen megjelenő  Kovács Lehel István – Térben és időben… Barangolás a Barcaságon című könyvéből:

"Vad dobbantások a levert havon. Szótlan sikolyok, vérvörös lángnyelvek. Mélyfekete árnyak a szürkületben. Vérfagyasztó maszkok: sastollak, lószőr és disznófogak. Összecsapnak a kardok. „Egy a kettüő, három…” Négyen küzdenek életre, halálra. Szikrát vetnek a kardok. Kongnak a kolompok. Végül a leggyengébb aléltan zuhan alá. „Beliébujt az ördöng!” S a kardok végighasítanak bőrt, húst, csontot. Csak a halál tisztítja meg a lelket, a testet. Felerősödnek a kolompok. Ősi teremtő erőt idéznek. Hüvelybe a kardokkal: eljött a korbács ideje. Vad csattogások, hogy elűzzék a gonoszt, s idecsalják a jót. Új, erős lelket a feldaraboltba. A korbácsnyél ragasztja össze a testet, gyógyítja be a sebet, s egy utolsó hatalmas csattanás kergeti bele a lelket. A feltámadás isteni csodája. Új élet indul, új hit fakad, melyhez már nem fér hozzá a gonosz. A beavatás megtörtént. A gyenge erőssé, a fiú férfivá vált. „Mostan mán1 szaladhat, mint a pusztai csitkuó2!”

1 Mán: már hsz.

2 Csitkuó: csikó fn [Áll.].

A kukák1 eme pantomim-játéka zárja a boricát, az ősi hétfalusi csángó férfikörtáncot. Beavató rítus, mágikus cselekvés, szakrális rend. A Nap újjászületésének szimbóluma. Az előkészületek és próbák ádvent karácsonyváró légkörében zajlanak. Régen a téli napforduló idején járták házról házra, s a rítus átnyúlt a farsangba is, Brassó tanácsa azonban egy császári rendeletre hivatkozva 1764. február 6-án betiltotta a boricát, így azután csak titokban járhatták Aprószentek napján2. Zajzoni Rab István kihalt szokásként írta le 1861-ben, de napjainkban ismét reneszánszát éli.

1 Kuka: maszkos, néma szereplő a boricában fn [Ünn.].

2 Így, bevegyítve a székelyföldi Aproszentek ünnepi játékok közé, titokban járhatták a boricát is."

 

További kedvcsinálónak megtekinthetőek a tavalyi felvételek. Készítette dr. Kovács Lehel István.

https://www.facebook.com/klehel77/media_set?set=a.1182571221850618.10737...

https://www.facebook.com/klehel77/media_set?set=a.1183508515090222.10737...