Communitas - SZO-15-1-0125

Asociația Ceangăilor Bârsa s-a constituit în anul 1990 cu scopul de a ajuta funcționarea Liceului Teoretic Zajzoni Rab Istvan din Săcele. După o perioadă de activitate de succes, asociația ne având resursa umană necesară și-a încetat activitatea. Schimbarea conducerii din anul 2013 a rezultat o relansare a asociației. În prezent funcționează cu un personal competent și dornic să realizeze scopul principal a asociație, și anume sprijinirea activității Liceului Teoretic Zajzoni Rab István.

Prin rezentul proiect s-a dorit salvarea biblioteci școlii, care funcționează în imobilul asociației, imobil, care necsită urgent intervenții de consolidare. În această cerere de finanțare s-a mers pe două linii de necesității: pe o parte refacerea acoperișului, care necesită lucrări urgențe, iar pe altă parte echiparea bibliotecii cu echipamente digitale moderne.

În urma deciziei favorabile a proiectului, chiar dacă s-a alocat doar o mică parte a sumei cerute, cu ajutorul eleviilor școlii și a unor localnici voluntari s-au organizat lucrările de pregătire pentru a demara renovarea acoperișului. Fiind un imobil vechi, o casă țărănească tradițională, a fost nevoie de meșteri instruiți în renovări de case tradiționale. Demararea lucrărilor s-a programat pe luna iunie, lucrări, care din cauza executatntului s-au mutat pe luna august/septembrie. La data începeri lucrărilor executantul s-a evaporat, nu s-a mai putut lua legătura ninci prin telefon, nici prin email.

Din păcate lucrările de renovare a acoperișului au eșuat, cel puțin pe anul 2015. În urma acestui eșect, finanțarea a fost folosită pentru achiziționarea echipamentului digital, care sunt depozitate și folosite de asociație, și vor fi predate bibioteci în momentul când își va începe activitatea.

Proiectul finanţat de Fundaţia Communitas s-a realizat în perioada 01.06-31.12.2015, în urma căruia infrastructura asociației s-a îmbogățit cu un videoproiector BenQ, boxe Genius 5.1, ecran de proiecție 180x180m.

Durata proiectului a fost de 7 luni (01.06.2015-31.12.2015), divizat pe următoare momente: aprobarea proiectului, selectarea ofertelor de preţ, achiziţionarea, decontul.

Datorită acestei finanțări Asociaţia Ceangăilor Bârsa şi-a îmbunătăţit infrastructura, asigurând o funcţionare mai bună din punct de vedere calitativ, cantitativ şi organizatoric.                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                                                Hlavathy Zsuzsánna 
                                                                                                                                                                  responsabil proiect