Communitas - SZO-14-1-0044

Infrastrukturális fejlesztése
Ikt.sz.: SZO-14/1-0044

 

Az 1990-ben alakult Barcasági Csángó Egesület, azért jött létre, hogy a Négyfalu környékén élő magyar fiataloknak lehetőséget biztosítson a Zajzoni Rab István Középiskolában való tanulásra. Bár az idén fenállásának 24-ik évét lehet ünnepelni, tevékenységét tekintve sajnos körülbelül 10 év kimaradt, ugyanis az egyesület müködtetéséhez szükséges humán erőforrás megfogyatkozot, kiöregedett, elvesztette lendületét. 2010-ban került ismét egy olyan közösség, aki kézbe vette az egyesület problémáját és probálta lábra állítani. A jelen pályázat is annak a helyreállításnak az egyik pillére, ugyanis lehetővé tette, hogy az elavult hiányos infrastukturáját kibővitse.

A pályázat során olyan beruházásokra került sor, mint az épület felszerelése egy komoly, korszerü biztonsági rendszerrel, az iroda felszerelése laptoppal, valamint székek és párnák vásárlása.

A egyesület két ingattal rendelkezik az egyik épület a Zajzoni Rab István Középiskola közvetlen szomszédságában van (komoly felújításra szoruló kertes ház), a másik nagyobb épület pedig kollégiumként működött, jelen pillanatban ismét probálja vissza nyerni ezt a kiváltságos szerepét, és szállás lehetőséget kinál fiataloknak, iskolás csoportoknak.  A kisebb épület szinte használhatatlan állapotban van, míg a kollégium épülete lakható, kényelmes szállás és kulturális központá kezd alakulni. A biztonsági rendszer természetesen az útobbi épületben került felszerelésre, mert az épület távol esik a főuttól, a település lakot területeítől, illetve nem rendelkezik nappali vagy éjjeli örző-védő szolgáltatással. A tevékenységek is időszakosak, ami szintén nem növeli az épület bíztonságát. A biztonsági rendszer nagymértékben megoldotta ezt a problémát.

A további befektetésünk egy performáns laptop, ami egy multifunkcionálissal és internet kapcsolattal teljes mértékben biztosítani tudja az intézmény adminisztrativ, szervezési munkájának a hatékony, eredményes elvégzését. A technika mai állása szerint egy intézmény müködtetése nem is követel meg több felszerelést.                   

A beruházás kisebb része a 20 párna és a 10 szék beszerzése volt, ami korszerüsítette a szállás és előadó terem színtjét.

A beruházások össz értéke 4.346 lej, amelyből 3.000 lej a Communitas Alapítvány támogatása, az összeg többi részét más forrásokból és önrészből fedeztük.

Köszönjük a Communitas Alapítványnak a nyújtott támogatást.

                                                                                                                                                                                    Hlavathy Zsuzsánna
programfelelős

Laptop
Biztonsági rendszer
Székek
Párnák