Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - 6018/2/2014

A Barcasági Csángó Egyesület jelenlegi pályázatával egyik ingatlanának az infrastruktúráját gazdagította és újította fel. A beruházások következtében korszerűsítettük az épület felszereltséget és a szállást nyújtó funkcióját frissítettük fel.

A beruházások 2014 április és november között valósultak meg és kimondottan az egyesület Zajzoni út. 13 szám alatti ingatlanát érintették. Ebben az ingatlanban működik az egyesület irodája, jelen pillanatban egy fél munkaidős alkalmazottal, valamint a 35 férőhelyes szálláshely. A 2014/2015-ös tanévtől pedig 5 diák számára biztosít szállást.

Az épület folyamatos korszerűsítése és felszerelése reményt ad arra, hogy a 23 éve megszületett jó elképzelés valóra válhat és az egyesület képes lesz arra, hogy hivatását teljesítse: támogatni és felkarolni a magyar oktatást és kultúrát a szórványban.

A pályázaton belül kimondottan beruházási munkálatok valósultak meg. Beszerelésre került egy performáns biztonsági rendszer (vezérlő központ, billentyűzet, 7 mozgás érzékelő), ami biztonságosabbá teszi az épületet, mely a főúttól és a sűrűn lakot területektől távol fekszik. Az irodai munkák hatékonyabb kivitelezését segíti ezután az a multifunkcionális, melynek fénymásoló, szkenner, nyomtató és fax funkciója van. Továbbiakban az épületet felszereltük 4 új ajtóval, 2 raktár szekrénnyel, egy irodai szekrénnyel, 20 tároló fiókkal és szoba szekrényekkel. Az ajtók behelyezésével jobban elszigetelődnek a helységek, ami téli időben a szobák jobb kifűtését eredményezi. A szekrényrendszerek pedig végre megteremtik az egyesület tárgyainak a rendszerezését. Az elmúlt években az egyesület dokumentumai a tagok otthonában voltak raktározva, ami az átláthatóságot, rendszerezést és kezelhetőségüket nagyon megnehezítette. A raktárszekrényekben a párnák, paplanok, ágyneműk kerülnek raktározásra. A tároló fiókok és szoba szekrények a szobákban teremtenek megfelelő tárolási lehetőséget, ami úgy a bentlakó diákok, mint a vendégek számára is nagyon hiányolt berendezési cikk volt. A szálláshelyek hasznosításával szükségesé vált az ágyneműk cserélése és felújítása. A jelenlegi támogatásból 20 új lepedő és párnahuzat került leltárban. A tevékenységünk megkönnyítése érdekében a beruházások közé tartozik egy performáns porszívó, aminek legjobban a takarító személyzet örvendet.

A jelen pályázat nem tömeg mozgósító program, ezért konkrét számszerűsítő adatók nincsenek. Azonban ha  össze számoljuk azokat a csoportokat (magyar és nemzetközi diákok) akik 2014-es év folyamán igénybe vették az egyesület által kínált szállás lehetősséget, illetve az 5 diák aki a 2014/2015-ös tanévben heti négy éjszakát tölt a bentlakásban és azokat a helyi magyar csoportokat, akik az egyesület konferencia termét különböző rendezvényekre használták, akkor körülbelül olyan 3200-3500 főre lehet becsülni azokat akik közvetlenül részsültek az egyesület fejlődéséből.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nem teszel vagy nem tettél semmit, ha az nincs közzé téve, az emberek tudomására hozva. Ebben a legnagyobb partner a www.facebook.com közösségi oldal, ami által az információ határtalanul tud terjedni. A továbbiakban tervezzünk egy honlap létrehozását, ami lehetőség, ahhoz, hogy minél szélesebb körben ismertetni tudjuk az egyesület és a kollégiumot, valamit az általuk kínált lehetőségeket. Mivel beruházási munkálatokról van szó, nem jelenítetünk meg külön sajtó anyagot.

Az egyesület épületének felújítási munkálatai folytatódnak, ugyanis még egy egész emelet romokban hever. A felszereltsége továbbra is hiányos. A program folytatódik és igyekszünk egy olyan közösségi helyszint kialakítani, amely kiszolgálja a környéket és lehetőséget ad a környék megismerésére.

 

Hlavathy Zsuzsánna
Pályázati referens/program felelős

Rab István 
Alelnök

Négyfalu, 2014.12.27